Att välja ut en MC-hjälm handlar om så mycket mer än att enbart hitta rätt storlek. Det räcker inte heller att du hittar en hjälm vars färg eller motiv du gillar. Syftet med hjälmen är trots allt att den ska skydda ditt huvud om så skulle behövas. Därför är skyddsfaktorn den allra viktigaste faktorn när det kommer till denna typ av hjälm.

Med det sagt går det inte att komma ifrån en sak: hjälmens storlek har en avgörande betydelse för din säkerhet. Det spelar nämligen ingen roll hur säker en MC-hjälm är om den inte har rätt passform för dig. Därför är det av yttersta vikt att du införskaffar en hjälm som passar ditt huvud som handen i handsken!

Därför är det viktigt att din MC-hjälm har rätt passform

Om du skulle vara med om en olycka och falla av din motorcykel kan huvudet utsättas för stora krafter. Det är dessa krafter som hjälmen har till uppgift att skydda dig mot. Den ska absorbera stötarna för att förhindra att ditt huvud tar hela smällen. Men om hjälmen är för stor och det finns ett glapp mellan hjälmen och ditt huvud gör hjälmen inte särskilt stor nytta. Du löper då istället en risk att snarare skadas av din hjälm än att räddas av den.

Skulle hjälmen istället vara för liten och sitta för tajt är avståndet mellan din hjälm och ditt huvud för litet. Då kommer hjälmen istället vara obekväm att bära. Den kan också vara rentav smärtsam att ha på sig. Genom att hitta den perfekta passformen slipper du dessa problem och kan förlita dig på att din hjälm gör sitt jobb!

Så köper du rätt hjälm för ditt behov

Det är i själva verket ganska enkelt att välja rätt MC-hjälm. Du kan till exempel följa dessa steg:

  1. Välj en hjälm som du gillar.
  2. Mätt ditt huvud och ta reda på vilken storlek som bör passa dig.
  3. Prova att bära hjälmen på ditt huvud.
  4. Se till så att den sitter som den ska.
  5. Bär gärna hjälmen i ungefär en halvtimme, om du har möjlighet.
  6. Känns din hjälm fortfarande bra? Då är du redo att ge dig ut på vägarna!
En MC-hjälm skyddar dig bara om den har rätt passform